Matomo Analytics؛ برترین جایگزین گوگل آنالتیکز برای تجزیه و تحلیل بازدیدهای سایت
یکی از تاکتیکهایی که برای هر سایت و فروشگاهی اینترنتی ضروری است، رصد، بررسی و تجزیه و تحلیل آمارهای بازدید از سایت است. در واقع آمار بازدید فقط منحصر به اطلاع از تعداد بازدیدکنندگان روزانه نیست بلکه آن چه بیش از این اهمیت دارد پاسخ سوالاتی مثل این هاست: بازدیدکنندگان از کجا و چه طریق وارد سایت شدهاند، وارد چه صفحهای شدهاند و پس از آن از چه صفحاتی بازدید کردهاند، به طور میانگین چه زمانی در هر صفحه باقی ماندند، چه تعداد از بازدیدکنندگان خرید انجام دادهاند و. ..
با دانستن و بررسی پاسخ این سوالات، درباره کیفیت عملکرد و بازدهی سایت و کمپینهای خبری و تبلیغی و فعالیتهای بازاریابی کسب و کارمان پی میبریم. سایتها و فروشگاههای بزرگ و موفق، به کمک نیروهای متخصص خود این دادهها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و استراتژیهای دقیقی برای فعالیتهای سئو و بازاریابی تدوین میکنند. این اطلاعات نقش تعیین کنندهای در بازاریابی و خصوصا سئوی سایت دارند. به همین دلیل است که ما در بسته آموزش طراحی سایت، به کارگیری از این ابزار را با نگاهی ویژه آموزش میدهیم.
حال که اهمیت آمار و گزارشات سایت را میدانیم باید بدانیم که کارشناسان برای انجام این تحلیلها از ابزارهای آنلاین بهره میبرند که مشهورترین و پراستفادهترین آن گوگل آنالتیکز است. اگر شما هم صاحب یک سایت هستید حتما تا به حال از این ابزار حرفهای برای تجزیه و تحلیل آمار سایت خود استفاده کردهاید. با رشد روزافزون تجارت الکترونیک و نیاز بیش از پیش به چنین ابزارهایی، شرکتهای دیگری هم پا به عرصه رقابت گذاشته و ابزاری مشابه گوگل آنالتیکز ارایه کردند.
ایرادات گوگل آنالتیکز
اگر با سرویس گوگل آنالتیکز کار کرده باشید میدانید که این ابزار دارای امکانات بسیار زیادی است و به خاطر همین کار کردن با آن پیچیدگیهای خاص خود را دارد. بخصوص که هر از گاهی این سرویس تغییرات ساختاری بزرگی به خود میبیند. افرادی که با آموزش گوگل آنالتیکز سر و کار دارند میدانند که این تغییرات هر بار باعث میشود آموزههای قبلی دیگر چندان مفید نباشد و همه این تغییرات باعث سردرگمی وبمستران برای استفاده از آن میشود. به طور خلاصه معایب گوگل آنالتیکز را در این موارد میتوان دسته بندی کرد:
- گوگل آنالتیکز در ایران به خاطر تحریم در دسترس نیست
- کار کردن و یادگیری کلیه عملکردهای این سرویس پیچیدگیهای زیادی دارد
- تغییرات مداوم در ساختار گوگل آنالتیکز باعث سردرگمی افراد میشود
- این تغییرات مداوم باعث میشود بسیاری از ابزارهایی که از این سرویس استفاده میکنند عملکرد درستی نداشته باشند. مثلا افزونههای وردپرسی که با گوگل آنالتیکز کار میکنند اگر به سرعت آپدیت ندهند با این سرویس به درستی کار نخواهند کرد. با توجه به تغییرات ساختاری در ثبت پراپرتی گوگل آنالتیکز، اکنون اغلب افزونههای وردپرس، سایتهای جدیدی را که در این سرویس تعریف کردهاید شناسایی نمیکنند
حالا ما میخواهیم سرویسی را به شما معرفی کنیم که نه تنها این ایرادات را ندارد بلکه حتی میتوان گفت برای سایتهای متوسط و کسب و کارهای نسبتا بزرگ از آن بهتر هم هست. این سرویس Matomo Analytics نام دارد.
بهترین جایگزین گوگل آنالتیکز
این سرویس نه تنها در ایران در دسترس است بلکه دشواریهای کار با گوگل آنالتیکز را هم ندارد. این ابزار از قابلیتهای بسیار زیادی بهره میبرد که بدون اغراق میتوان گفت اغلب قابلیتهای سرویس گوگل در این سرویس نیز وجود دارد. شما با یک داشبورد حرفهای طرف هستید که میتوانید ویجتهای دلخواهی را از مجموعه دهها ویجت به آن اضافه کنید کهه هر کدام از آنها اطلاعات خاصی را نمایش میدهند. مثلا شما میتوان ویجت نمای کلی بازدیدها را در کنار بازدید لحظهای و گزارشات آماری و نقشه در بالای پیشخوانتان قرار دهید. هر کدام از این ویجتها قابلیت شخصیسازی بسیار مفیدی دارند. مثلا نمای ویجت مربوط به نمودار بازدیدهای هفته را تغییر دهید و یا بازه زمانی آن را عوض کنید.
در کنار این داشبورد که نمای کلی و خلاصه وضعیت از آمار سایت را به شما نشان میدهد یک سایدبار هم وجود دارد که دسترسی شما را به بخشهای پیشرفته و حرفهای برقرار میکند. شما در این سایدبار میتوانید به بازدیدها، مراجع ترافیک، گزارش موتورهای جستجو، وضعیت کمپینهای تبلیغی، گزارشات مربوط به تجارت الکترونیک و فروشها، کلمات کلیدی، اهداف و دهها بخش دیگر دسترسی داشته باشید.
طرز کار Matomo Analytics
فقط کافی است در سایت ثبت نام کرده و آدرس سایتتان را وارد کنید. پس از آن یک پنل در اختیارتان قرار میگیرد. (ایمیلی برایتان ارسال میشود که حاوی اطلاعات ورود و لینک مربوط به پنل اختصاصی شماست). پس از وارد شدن به پنل اختصاصی سایتتان، تکه کدی در اختیارتان قرار میگیرد که آن را باید در هدر سایتتان قرار دهید. پس از این کار یکی دو ساعتی باید صبر کنید تا اطلاعات دریافت شود. حالا شما پنل اختصاصی تجزیه و تحلیل آماری سایت خود را در اختیار دارید. به همین سادگی.
برای سایتهای وردپرسی کار از این هم سادهتر است. کافی است افزونه matomo را جستجو و نصب کنید. بله، افزونه رایگان است و در مخزن وردپرس حضور دارد. پس از فعالسازی افزونه داشبوری اختصاصی از همان محیط وردپرس در اختیار شماست.
Matomo یک سرویس متن باز و رایگان است که امکانات رایگان آن برای حجم وسیعی از کسب و کارها کفایت میکند و بنابراین از این نظر با گوگل آنالتیکز قابل مقایسه است. برای وردپرس دیگر شما نیازی نیست در میان دهها افزونه که امکان دسترسی به گوگل آنالتیکز را در وردپرس برایتان فراهم کنند جستجو کنید که البته بسیاری از آنها درست کار نمیکنند خصوصا در ایران که دردسرهای اتصال به سرویس داستانی پر آب چشم است.
به همین دلیل است که ما در دورههای آموزشی و خصوصا پکیج آموزش طراحی سایت، این سرویس را معرفی و آموزش میدهیم. گرچه به دلیل تعدد استفاده، مجبور بودهایم آموزش گوگل آنالتیکز را هم بگنجانیم اما برای سایتهای جدید توصیه میکنیم حتما از این سرویس استفاده کنند و حتی به سایتهای قدیمی هم پیشنهاد میکنیم به این سرویس منتقل شوند.
این نکته جذاب را هم بگوییم که ماتومو هم مثل گوگل آنالتیکز از ابزار Tag Manager بهره میبرد و شما برای تجزیه و تحلیل و رهگیری دادههای آماری، رهگیری نرخ تبدیل، ثبت نام خبرنامه ها، نرخ خروج پاپ آپ و نظرسنجی، ری مارکتینگ، شبکههای اجتماعی، همکاری در فروش و … از آن بهرهمند شوید.
سرویس Matomo قبلا با نام Piwik شناخته میشد و شاید هنوز در برخی از جاها این نام را مشاهده کنید و باید بدانید که مقصود همان ماتومو است. در واقع Matomo Analytics را در حال حاضر میتوان بهترین رقیب گوگل آنالتیکز دانست و سرویسهای دیگر هنوز نتوانستند به این رقابت نزدیک شوند