۱۰ روش برای رسیدن به صفحه اول نتایج گوگل به صورت ارگانیک – سئو به زبان ساده
چرا اغلب سایتها و وبمستران حرفهای در پی رسیدن به صفحه اول نتایج جستجوی گوگل برای کلمات کلیدی مهم در کسب و کار خود هستند؟ اگر از یک متخصص خبره این سوال را بپرسید به شما پاسخ خواهد داد: خب معلوم است. به خاطر اینکه بیشترین ترافیک از طرف گوگل به هر سایتی سرازیر میشود و علاوه بر این، هدفمندترین و بهترین ترافیک هم از طرف موتورهای جستجو به سایت ما میآید. پس اگر بتوانیم در کلمات کلیدی مهم برای کسب و کارمان، در صفحه اول گوگل قرار بگیریم این به معنی ترافیک بیشتر و درآمد بالاتر خواهد بود.
به همین خاطر، تکنیکهای سئو، به یکی از مهمترین دانشها در زمینه تجارت آنلاین درآمده است. با تغییرات عمدهای که طی سالهای اخیر در الگوریتم گوگل به وجود آمده، متخصصان کاربلد سئو و به طور کلی رشتهی بهینهسازی موتورهای جستجو به یکی از شغلهای پردرآمد در دنیای آنلاین بدل شده است. اکنون همهی هم و غم صاحبان سایت و مدیران کسب و کارهای آنلاین، راه یافتن به صفحه اول و دستیابی به رتبههای خوب در گوگل است.
پس به یاد داشته باشید:
خلاصهی اهمیت و کارکرد سئو در چند نکته
- بیش از نیمی از بازدیدکنندگان اغلب سایتها از طریق موتورهای جستجویی مثل گوگل به سایت مراجعه میکنند
- کلمات کلیدی مهم برای کسب و کار شما، یعنی مهمترین کلماتی که کاربران برای رسیدن به سایت شما جستجو میکنند. مثلا اگر شما یک فروشگاه محصولات چرمی دارید کلمات کلیدی هدف برای شما: «خرید کیف»، «کفش چرمی» و مواردی مثل این خواهد بود
- کسانی که کلمات کلیدی اصلی را جستجو کنند و به سایت شما بیایند احتمال خریدشان بسیار بالاتر از کسانی است که با جستجوی یک کلمه نامرتبط به سایت شما راه یافتهاند
- پس اگر شما در کلمات کلیدی اصلی کسب و کارتان، بتوانید در صفحه اول نتایج جستجوی گوگل قرار بگیرید (یعنی در مثال بالا اگر کسی خرید کیف چرمی را جستجو کند سایت شما در صفحه اول نتایج گوگل نمایش داده شود) آن وقت شما ترافیک هدفمند بالایی دریافت میکنید. ترافیک هدفمند یعنی بازدیدکنندگانی که احتمال خریدشان و تبدیل شدن به مخاطب و مشتریِ سایت شما زیاد باشد. و بدیهی است که این به معنی فروش بالاتر شما خواهد بود.
پس اصل کار یک متخصص سئو به طور خلاصه و به زبان ساده است که در ابتدا کلمات کلیدی مهم برای کسب و کار شما را بیابد. وقتی کلمات کلیدی اصلی برای سایت شما مشخص شد آن وقت باید سایت و محتوای سایت شما را برای این کلمات کلیدی طوری بهینه کند که وقتی کاربران این کلمات کلیدی را جستجو کردند، سایت شما در اولین نتایج جستجو برای آنها نمایش داده شود.
اگر میخواهید تجربهی سئو را برای سایت خود آزمایش کنید، سعی کنید ۱۰ کلمه کلیدی مهم در کسب و کار خود را پیدا کنید و با استفاده از آموزشهای فرشمیکا، سایت خود را برای این کلمات کلیدی بهینه کنید. برای اینکه سایت شما در صفحه اول گوگل بدرخشد تکنیکهای مختلفی وجود دارد که ما در اینجا ۱۰ ترفند جادویی را به شما معرفی میکنیم:
قبل از معرفی ترفندها، لازم است چند اصطلاح را بشناسید.
Rich Snippets یا تکههای غنی به آن دسته از نتایج جستجوی گوگل گفته میشود که دارای ظاهری متمایز نسبت به سایر نتایج هستند. اغلب نتایج شامل متن ساده (عنوان صفحه، لینک صفحه و ..) هستند. اما حتما دیدهاید که در پایین بعضی نتایج رتبههای ستارهای، قیمت یا تعداد موجودی کالا، لینکهایی برای اطلاعات بیشتر و مواردی مثل این هستند. به این دسته از نتایج جستجو، نتایج غنی یا Rich Results گفته میشود.
دسته دیگری از نتایج هستند که معمولا اولین عنوان در صفحه اول بوده و گاهی حتی در بالای نتایج پولی (آگهیها) قرار میگیرند و شامل عکس و اطلاعات بیشتری هستند. به این دسته از نتایج تکههای ویژه یا Featured Snippets میگویند. این نتایج بعضا شامل رتبههای ستارهای، بخشی از کاروسل یا اسلایدر نتایج و شامل عکس از سایتهای مختلف میباشند.
این نتایج عمدتا پاسخی به یک کلیدواژه را در بردارند و ممکن است شامل متن به همراه یک فهرست عددی یا غیرعددی و عکس (معمولا از سایتهای متفاوت) باشند. نتایج تحقیقات نشان میدهد تکههای ویژه معمولا در ۱۱ تا ۱۹ درصد از نتایج جستجو نمایش داده میشود. تکههای ویژه نتایج جستجو را زندهتر و پویاتر و جذابتر میکنند.
پنل اطلاعات یا Knowledge Panels به بخشی گفته میشود که شامل جزئیاتی درباره یک ورودی خاص است. این پنل به صورت یک باکس در سمت راست صفحه نتایج نمایش داده میشود که معمولا شامل اطلاعات مختصر، نشانی و شماره تماس، موارد مشابه و .. میباشد (شکل زیر). همچنین رتبه و بازخوردهای کاربران برای آن مورد نمایش داده میشود. پنل اطلاعات معمولا برای کسب و کارهای محلی و یا موارد شناخته شدهای مثل فیلمها، بازیگران و .. نمایش داده میشود.
Google Business Profile یا نمایه کسب و کار گوگل که قبلا با نام Google My Business شناخته میشد یک برنامه گوگل است که به کسب و کارهای محلی اجازه میدهد پروفایل خود را به همراه نقشه و نشانی ثبت کنند تا در نتایج گوگل نمایش داده شود. وقتی شما یک محصول یا یک سرویس مرتبط با آن کسب و کار را جستجو کنید این اطلاعات ثبت شده نمایش داده میشود. این اطلاعات معمولا در همان بخش پنل اطلاعات در نتایج گوگل نمایش داده میشود.
صدها فاکتور و المان وجود دارد تا گوگل سایت و کسب و کار شما را در یکی از شکلها و فرمتهای بالا در صفحه نتایج جستجو نمایش دهد. اما مهمترین عوامل برای چنین اتفاقی اینها هستند:
- میزان ارتباط کسب و کار شما به کلمهی مورد جستجو
- دستهبندی مرتبط با کسب و کار (مثلا هتلها، رستورانها و شرکتهای هواپیمایی)
- استفاده صحیح از دادههای ساختار یافته
- کیفیت محتوای سایت شما
اگر میخواهید بخت شما در کسب رتبهی صفحه اول نتایج گوگل بیشتر شود در اینجا ۱۰ ترفند برای شما ذکر میکنیم.
۱- نتایج ارگانیک به شکل متن ساده
رسیدن به صفحه اول در نتایج ارگانیک متنی بسیار سختتر از قبل شده است. نه تنها به خاطر افزایش رقابت در کلمات کلیدی، بلکه لینکهای آبی ساده به سختی برای انواع مشخصی از سوالات، بخصوص برای کلمات کلیدی درباره «چگونگی انجام دادن فلان کار» نمایش داده میشوند.
حالا همین ۱۰ لینک آبی دیگر در موبایلها وجود ندارند چرا که نتایج جستجو در موبایل به صورت حالت مداوم بدون نیاز به کلیک بر روی دکمه بعدی نمایش داده میشود.
روشهای بهینهسازی:
- به سوالات به صورت دقیق پاسخ دهید. کسی که فلان سوال را میپرسد به چه اطلاعاتی نیاز دارد. خودتان را به جای او بگذارید و نیازش را رفع کنید
- به هر شکلی که میتوانید برتر از دیگران باشید
۲- نتایج غنی ویدیویی
خیلی عجیب نیست که اغلب نتایج یوتیوب در بخش نتایج ویدیویی گوگل نمایش داده میشود. قبلا به صورت یک نوار از تصاویر بندانگشتی بود که حالا به صورت نتایج ویدیویی گاها در بالای نتایج متنی نمایش داده میشود.
روشهای بهینهسازی:
- به مخاطب و موتورهای جستجو اطلاعات کافی درباره ویدیوی بدهید تا بفهمند محتوای ویدیوی درباره چیست. همچنین عنوان ویدیو، برچسبها و توضیحات یادتان نرود. (یک جمله کلیدی در سئو: به مخاطب بیشتر از موتور جستجو اهمیت بدهید)
- از دادههای ساختار یافته VideoObject مناسب استفاده کنید
۳- نتایج غنی کاروسل
مستندات گوگل به ما میگوید نتایج غنی کاروسل برای ۴ نوع از محتوا نمایش داده میشوند:
- دوره آموزشی
- فیلم
- دستور پخت
- رستوران
همچنین برای رسانههای سرگرمیسازی مثل پادکستها و البته دستههای متنوعی از نویسندگان
روشهای بهینهسازی:
- از مستندات گوگل درباره پیشنیازهای مارکآپ برای تمام کاروسلها استفاده کنید
نکته: اگر از وردپرس استفاده میکنید یک افزونه قدرتمند وجود دارد که اغلب این کارها را به صورت خودکار و یا با کمی تنظیم از جانب شما انجام میدهد. نام این افزونه Rank Math است و خوشبختانه یک دوره آموزشی در فرشمیکا برای این موضوع ارایه شده است.
۴- تکههای ویژه Featured Snippets
چنانکه در بالا گفتیم یک نوع نتیجه گوگل که شامل حدود ۵۰ کلمه متن، نشانی و عنوان برگه و یک تصویر شاخص است. تکههای ویژه یک شکل عالی از جلب توجه مخاطبان و گرفتن کلیکهای بیشتر است.
روشهای بهینهسازی:
- درباره محصولات یا خدمات سایتتان و اطلاعات مربوط به آن، کلمات و کلیدواژههای سوالی مطرح کنید و به آنها پاسخ بدهید
- اگر مایل هستید سایت شما در این نوع از نتایج نمایش داده شود باید اطلاعات پاراگرافی و همچنین به شکل پرسش و پاسخ را فراموش نکنید. اگر از افزونه رنک مث استفاده میکنید یک شمای آماده برای پرسش و پاسخ با عنوان faq دارد. کافی است یک مقاله جامع نوشته و چند پرسش و پاسخ را از طریق رابط کاربری قدرتمند افزونه در آن قرار دهید
- یک روش بسیار کارساز (که در متدهای دیگر سئو هم به کار میآید) رجوع به خود گوگل و جستجوی کلمات کلیدی مورد نظرتان در آن است. در پایین صفحه نتایج یک بخش با نام Related Searches که قبلا به شکل People also searched نمایش داده میشد وجود دارد که خیلی به کارتان میآید. ببینید کاربران چه کلمات مرتبطی را جستجو کردهاند و در کدام یک از جستجوها نتایج باکیفیت و محتوای به روز وجود ندارد. همان، بهترین نقطه برای شروع و دست به کار شدن است.
۵- تکههای دادههای جدولی Data Table Snippets
جدولها یک راه موثر برای اشتراک گذاری اطلاعات و جلب توجه و اعتماد مخاطب به محتوای شماست. گرچه گوگل به صورت اولیه، بخش دادههای جدولی را برای خبرهای رسانهها ایجاد کرده اما توسط کسب و کارها هم میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
این میتواند یک فرصت جذاب برای کسب و کارها باشد که اخبار و مقالات مناسبی راجع به کسب و کار خود تهیه و منتشر کنند و در آن از جداول و آمار استفاده کنند. همچنین توجه کنید که به جز دادههای ساختار یافته، گوگل میتواند جداول HTML را نیز خوانده و آنها را به همان صورت نمایش دهد.
روشهای بهینهسازی:
- درباره رویکرد گوگل در کشف مجموعه دادهها بیشتر بخوانید
- به زودی یک مقاله مجزا درباره اهمیت و راهکارهای نمایش جداول در داخل محتوا برای ارتقای سئو منتشر میکنیم
۶- کاروسل داستانهای برتر یا Top Stories
داستانهای برتر بخشی است که به نمایش یک سرفصل، نام منبع و تصویر اختصاص دارد و این نتایج بیشتر از وبلاگها و رسانههای خبری اخذ میشود.
بهینهسازی برای این نوع، بخت قرار گرفتن سایت و محتوای شما در دستیار گوگل را افزایش میدهد. دستیار گوگل یک ابزار صوتی است که حتما در موبایلهای اندرویدی آن را مشاهده کردهاید.
روشهای بهینهسازی:
- بخت نمایش در گوگل نیوز را به دست میآورید. لازم نیست که حتی سایت شما برای نمایش در این بخش برای AMP (موبایل) بهینه شده باشد
- از تصویر با ابعاد مناسب استفاده کنید. گوگل برای صفحات AMP اندازه تصویر با پهنای دستکم ۱۲۰۰ پیکسل را پیشنهاد میدهد
۷- کارت پنل اطلاعات برای کسب و کارهای محلی
بالاتر درباره پنل اطلاعات کسب و کارها و اهمیت آن توضیح دادیم. اگر سایت و کسب و کار شما بتواند در این بخش نمایش یابد، علاوه بر ترافیک هدفمند بیشماری که به سایت شما سرازیر میشود، اعتبار سایتتان افزایش چشمگیری خواهد یافت. این پنل هم برای کاربران دسکتاپ و هم موبایل قابل چشمپوشی نخواهد بود.
روشهای بهینهسازی:
- بدیهی است اولین کاری که باید بکنید ساختن اکانت پروفایل کسب و کار گوگل یا Google Business Profile یا همان GBP است. بعد توجه کنید که اطلاعات مفید و جزییات مناسبی درباره کسب و کارتان و سوالات مخاطبانتان در پروفایل کسب و کارتان بگنجانید
- با کاربرانی که در صفحات جستجو برای شما نظر و نقد و بررسی میگذارند تعامل کنید
- اطلاعات کسب و کار خود را همواره به روز نگه دارید
- مارکاپهای مناسب مانند رزرو آنلاین و یا سفارش آنلاین بسازید. در وردپرس برای این کار سعی کنید حتما از افزونههای معتبر استفاده کنید. مثلا برای رزرو آنلاین و درج رویدادها یا ملاقاتها از افزونههای منطبق با سئو استفاده کنید. افزونههای منتشر شده در فرشمی از این جهت بررسی و تست اعتبار شدهاند.
۸- نتایج غنی رویداد
ساخت و ایجاد صفحاتی بر اساس و منطبق با مارکآپها و دادههای ساختار یافته رویداد به شما کمک میکند که حتی رویدادهایتان نیز در صفحه نتایج جستجو و نقشههای گوگل نمایش داده شود.
جستجوکنندگان همچنین میتوانید بر روی نتایج بیشتر و فیلتر بر اساس تاریخ کلیک کنند.
روشهای بهینهسازی:
- برای درج رویدادهای گاهگاهی از Google Data Highlighter استفاده کنید
- مارکآپ و دادههای ساختار یافته مناسب برای رویداد استفاده کنید. (در افزونه رنک مث از قالب Event برای شما استفاده کنید)
۹- تکههای نقد و بررسی Review Snippets
اگر پست و صفحه شما دارای دادههای ساختار یافته مناسب برای نقد و بررسی و امتیازدهی باشد، گوگل در نتایج خود اطلاعاتی مانند میانگین و تعداد امتیاز و شمای ستارهای را نمایش میدهد. این اسنیپت در حال حاضر برای مواردی مثل محصولات، کتابها، فیلمها، موسیقی، دستور پخت و .. نمایش داده میشود.
روشهای بهینهسازی:
- از مستندات سایت schema.org استفاده کنید
- در وردپرس از افزونههای مناسب برای امتیازدهی که دارای دادههای ساختاریافته هستند و یا قالبهای مناسب استفاده کنید. در غیر این صورت، بخش مربوط به نقد و بررسیها در افزونه Rank Math را فعال کنید.
۱۰ – لوگو در پنل اطلاعات و جستجو
مطمئن شوید لوگوی برند شما در صفحات نتایج و بخشهای مختلفی مثل پنل اطلاعات به خوبی نمایش داده میشود.
روشهای بهینهسازی:
- پس از فعالسازی افزونه رنک مث، ابزار راهانداز سریع نمایش داده میشود که در همانجا میتوانید اطلاعات سایت و کسب و کار از جمله لوگوی خود را وارد کنید تا برای نتایج جستجو بهینهسازی شود
- یک لوگو با حداثل ابعاد ۱۱۲ در ۱۱۲ پیکسل آپلود کنید. در این فرمتها: jpg, .png, SVG or WebP
- مارکآپ مناسب پیکربندی کنید. افزونه سئو به طور خودکار این کار را انجام میدهد
نتیجهگیری:
ترفندهای ذکر شده در این راهنما شامل مواردی است که درخشش زیادی در سئوی شما ایجاد میکند. اما انجام دادن برخی از آنها کار سادهای نیست مضاف بر اینکه نباید منتظر نتیجهای سریع و فوری باشید و به یاد داشته باشید کارهای مربوط به سئو معمولا زمانبر است. شما باید محدودهی زمانی بین ۳ تا ۹ ماه برای اثرگذاری کارهای خود در سئو در نظر بگیرید.
همچنین در صورت استفاده از وردپرس بهتر است از افزونهها و قالبهای معتبر که برای سئو بهینه شدهاند استفاده کنید. اگر به دنبال یک افزونه سئوی قدرتمند که خیال شما را تا حدی بابت سئو راحت کند میگردید پیشنهاد ما افزونه Rank Math است. همچنین برای اینکه سئوی سایت خودتان را به بهترین شکل انجام دهید از مجموعه آموزش سئو در فرشمیکا استفاده کنید.
با آرزوی دیدار شما در صفحه اول نتایج گوگل