همه چیز درباره سیستم ارسال ایمیل وردپرس و رفع مشکلات ایمیل سایت در سال ۱۴۰۳
آخرین بروزرسانی: ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
هنگامی که سایت وردپرسی خود را راهاندازی و تنظیم میکنید میبینید که به طور پیشفرض، هنگام برخی از رخدادها مثل ثبت نام کاربر یا فراموشی رمز عبور و مانند اینها، ایمیلهای اطلاعرسانی به کاربران و مدیران ارسال میشود. این نشان میدهد که وردپرس از یک سرویس ارسال ایمیل داخلی بهره میبرد که وظیفه اطلاعرسانی ایمیلی را بر عهده گرفته است. افزونه هایی مانند ووکامرس نیز از این سرویس بهره میگیرند تا ایمیلهای اختصاصی خودشان را ارسال کنند. این مرجع راهنما، شما را با سیستم ارسال ایمیل در وردپرس و نحوه کارکرد آن و همچنین رفع مشکلات ایمیلی وردپرس آشنا میکند.
یکی از مشکلات معمول ورپرس که اغلب مدیران سایت با آن مواجه میشوند مشکل ارسال ایمیل در وردپرس است. مثلا برخی سوال میکنند که چرا افزونه فرم تماس سایتشان ایمیل ارسال نمیکند یا این که چرا ایمیلهای اطلاعرسانی سایت را مشاهده نمیکنند؟ همه این مشکلات و مشکلات مشابه به سیستم ارسال ایمیل در وردپرس مربوط میشود.
نحوه کارکرد سیستم ارسال ایمیل در وردپرس
سیستم مدیریت محتوای وردپرس از تابع mail() در زبان php برای ارسال ایمیلها استفاده میکند. این وظیفه هاست سایت شماست که فایل php.ini سرور، که وظیفه پیکربندی توابع مربوط به php که وردپرس با آنها کار میکند را به عهده دارد، به درستی پیکربندی کند تا عملکرد ارسال ایمیلها بدون مشکل انجام شود. وقتی ایمیلها از سایت شما ارسال نمیشود یعنی مشکلی در این پیکربندی از جانب سرور هاست شما وجود دارد.
اما حتی اگر هاست شما از این نظر درست پیکربندی شده باشد باز هم ممکن است مشکل در ارسال ایمیل به وجود بیاید. بسیاری از سرویس دهندههای ایمیل مانند جیمیل، از ابزارها مختلفی برای کاستن از حجم اسپمها بهره میبرند. این ابزارها بررسی میکنند که ایمیلها واقعا از همان جایی که ادعا میکنند ارسال شده باشند. ایمیلهایی که از جانب وردپرس ارسال میشوند معمولا در این بررسیها شکست میخورند.
این یعنی ایمیلهایی که از سمت وردپرس ارسال میشوند (از طرف افزونههای مختلف، اطلاعرسانی های ادمین و .. ) حتی در پوشه اسپم هم قرار نمیگیرند چه برسد به اینباکس.
به خاطر همین ما استفاده از وردپرس برای ارسال خبرنامههای سایت را توصیه نمیکنیم.
و به همین دلیلی است که ما استفاده از smtp را برای ارسال ایمیلهای وردپرس پیشنهاد میکنیم.
Smtp چیست
Smtp مخفف Simple Mail Transfer Protocol (پروتکل ساده ارسال ایمیل) است که یک تکنولوژی استاندارد برای ارسال ایمیل به شمار میرود. برخلاف فانکشن mail() در php، پروتکل smtp از امکانات تایید هویت استانداردی استفاده میکند که به نرخ بالای دریافت ایمیل در قواعد سرویسدهنده های مختلف منجر میگردد.
یکی از چالشهایی که اغلب وبمستران و مدیر سایتهای وردپرسی با آن مواجه میشوند مشکلات مربوط به ارسال ایمیلهای سایت است. مثلا ایمیلهای اطلاعرسانی به کاربر یا مدیر ارسال نمیشود. مشتری رسید سفارش خود را دریافت نمیکند. تیکتهای پشتیبانی به نیروی پشتیبانی یا کاربر اطلاع داده نمیشود. ایمیلهای ارسالی اسپم میشود و مشکلاتی از این دست. ناگفته پیداست چنین مشکلاتی تا چه حدی میتواند به سایتهای معتبر آسیب زده و کارکرد و درآمدزایی سایت را با مشکل مواجه کند.
با استفاده از این پروتکل به جای سیستم پیشفرض ارسال ایمیل در وردپرس، شما دیگر مشکلی در ایمیل وردپرس نخواهید داشت.
برای اینکه بتوانید این پروتکل را جایگزین سرویس پیشفرض ایمیل وردپرس کنید یک راهکار کم دردسر وجود دارد که امکان استفاده از سرویس های ایمیلی مختلف را نیز برای شما فراهم میکند. و آن هم افزونه WP Mail Smtp است.
راه اندازی و تنظیمات افزونه WP Mail Smtp pro
افزونه WP Mail Smtp به شما این امکان را میدهد که از سرویس دهندههای محبوبی مثل sendgrid یا sendinblue یا outlook یا gmail استفاده کنید. البته افزونه در دو نسخه رایگان و پرمیوم ارایه شده که نسخه رایگان از برخی سرویسها و امکانات پشتیبانی نمیکند. اما از آن جایی که نسخه پرمیوم افزونه با لایسنس فعال، در فروشگاه فرشمی ارایه شده بنابراین به راحتی میتوانید نسخه پرمیوم افزونه را نصب و از تمام امکانات بهرهمند شوید.
نسخه رایگان افزونه در مخزن وردپرس بیش از دو میلیون نصب فعال دارد. این بدان معنی است که اغلب توسعه دهندگان و مدیران سایت از این افزونه برای ارسال ایمیلهای سایت استفاده میکنند. اگر شما هم به سایت و کاربرانتان اهمیت میدهید لازم است این افزونه را نصب و فعال کنید.
آموزش راهاندازی افزونه در این مقاله بر اساس نسخه پرمیوم انجام شده اما بخشی از آن با نسخه رایگان نیز قابل اجراست.
افزونه را نصب و فعال کنید. بخش جدیدی تحت نام ایمیل به منوی ادمین وردپرس اضافه می شود. به تنظیمات عمومی افزونه بروید. اگر نسخه پروی فرشمیکا را نصب کرده اید در بخش لایسنس با پیغام فعال بودن لایسنس مواجه میشوید.
حال از بخش ارسال کننده ایمیل سرویس دلخواه خود را انتخاب کنید.
معرفی اجمالی سرویس دهنده ها
smtp.com: سرویس smtp یکی از معروفترین سرویس دهنده هاست که توسط بیش از ۱۰۰ هزار کسب و کار در دنیا استفاده میشود. سرویس دارای امکانات و گزارشات جامعی است و پلن رایگان آن امکان تا ۵۰۰۰۰ ایمیل را فراهم میکند. اما پس از آن باید پلن پولی تهی کنید
Sendinblue: یکی از بهترین سرویس دهنده های ایمیل برای شروع کسب و کارهاست. پلتفرم تجاری آنها امکاناتی از جمله بازاریابی ایمیلی و پیامکی و ایمیلهای تجاری را پشتیبانی میکند. با وردپرس به خوبی کار میکند و از پتلفرم هایی مثل optinmonster و گوگل آنالتیکز پشتیبانی میکند.
پلن رایگان آن امکان ارسال ۳۰۰ ایمیل در روز را فراهم میکند
Mailgun: این سرویس محبوب برای توسعه دهندهها و کسب و کارها به خوبی با وردپرس، ووکامرس و سایتهای فروشگاهی و عضویت ویژه کار میکند. پلن رایگان آن شامل ۱۰۰۰۰ ایمیل میباشد.
Sendgrid: این هم یک سرویس ابری قدرتمند برای ایمیل مارکتینگ است. به سادگی با وردپرس همگام شده و از اپهای بسیاری پشتیبانی میکند. پلن رایگان این سرویس تا ۴۰۰۰۰ ایمیل را پشتیبانی میکند و از آن پس میتوانید روزانه تا ۱۰۰ ایمیل ارسال کنید.
Gmail: سرویس ایمیل گوگل برای کسب و کارها امکان استفاده از تمام قابلیتهای گوگل را برایتان فراهم میکند. اما ما در اینجا فقط از پلن رایگان آن استفاده کنیم که برای ارسال ایمیلهای سایتمان کار کند.
سرور SMTP سفارشی: اگر میخواهید ایمیلهای شما بدون محدودیت و دردسر ارسال شود و هم از شر مشکلات مربوط به ارسال ایمیل راحت شوید و هم بتوانید ایمیل انبوه (بازاریابی، تبلیغاتی، فالوآپ) ارسال کنید باید کمی هزینه کنید و سرور smtp تهیه کنید. در ایران شرکتهایی مثل میلزیلا این سرویس را ارایه میدهند که در ادامه مقاله به معرفی آن پرداختهایم. اگر بنا به هزینه کردن دارید و نمیخواهید محدودیتهای سرویسهای رایگان دامنگیرتان شود بخش مربوط به اتصال به جیمیل را صرفنظر کرده و به مستقیما به بخش smtp اختصاصی بروید.
در این آموزش از سرویس جیمیل استفاده میکنیم:
در ابتدا باید افزونه را به اکانت ارسال ایمیل جیمیل متصل کنیم. با استفاده از این راهنما و انجام مراحل آن، اتصال انجام شده و در آخرین مرحله دو مقدار برای Client id و Client Secret به دست میآید که آن را در کادرهای موجود در افزونه درج میکنیم. و سپس روی دکمه اجازه دسترسی به افزونه کلیک میکنیم.
در مرحله بعد وارد اکانت گوگلی که هنگام ساختن اپ جیمیل وارد کردیم شده و روی دکمه اجازه دادن کلیک میکنیم
حالا اکانت متصل شده و امکان استفاده فراهم میشود.
حالا باید تنظیمات مربوط به مشخصات حساب ایمیلی که قرار است ایمیلها را ارسال کند انجام دهیم. دو مقدار از ایمیل و از نام را باید تعیین کنیم. همان طور ککه میبینید تنها میتوانیم اکانت جیمیلی که با آن اتصال را انجام دادیم انتخاب کنیم. اما اگر دوست دارید ایمیلها را با نام و دامنه سایت خود ارسال کنید نگران نباشید. در ادامه راهکار انجام این کار را هم به شما نشان میدهیم.
مثلا ما میخواهیم به جای آدرس جیمیل از آدرس site@frashmica.com برای ارسال ایمیلهای سایتمان استفاده کنیم. برای این کار وارد جیمیل خودتان شوید و روی آیکون تنظیمات و سپس نمایش همه تنظیمات کلیک کنید.
سپس به بخش حساب ها و انتقال بروید
از قسمت بعدی به بخش «ارسال نامه به عنوان» مراجعه کرده و روی دکمه افزودن یک نشانی دیگر کلیک کنید
پس از آن میبایست نشانی ایمیل مورد نظر خود را به همراه رمز آن وارد کنید. پس از آن یک ایمیل تایید برای شما میآید که کد ارسالی را باید در کادر مورد نظر وارد کنید. به این ترتیب ایمیل جدیدتان در قسمت از نام افزونه اضافه شده و میتوانید آن را انتخاب کنید.
تا اینجا تنظیمات اصلی افزونه را انجام دادهاید. با رفتن به قسمت ایمیل آزمایشی و ارسال یک ایمیل آزمایشی میتوانید بررسی کنید که آیا ارسال ایمیل به درستی انجام میشود یعنی تنظیمات به درستی انجام شده است.
خب تبریک میگوییم. تنظیمات افزونه انجام شده و حالا ایمیلهای شما با همان دامنه و نام سایتتان، منتهی از طریق جیمیل ارسال میشود. و میتوانید مطمئن باشید ایمیلهایتان به دست کاربران میرسد. تنظیمات دیگری در افزونه وجود دارد که به دلخواه میتوانید انجام دهید. مثلا. توصیه ممیکنم بخش Email log را از تنظیمات فعال کنید تا گزارشات ایمیلهای ارسالی از سایت ثبت شود تا در مواقع ضروری بتوانید عیب یابی انجام دهید. از قسمت Email Controls میتوانید مواقعی که دوست دارید ایمیلهای اطلاعرسانی وردپرس ارسال شود یا نشود را فعال یا غیرفعال کنید.
استفاده از سرور SMTP برای ارسال ایمیل
سرویسهای ارسال ایمیلی که توسط افزونه پشتیبانی میشوند اغلبشان اگر هم دارای پلن رایگان باشند محدودیتهای زیادی برای پلن رایگان دارند که ممکن است برای استفاده طولانی مدت از آنها به مشکل بخورید. برای استفاده رایگان بهترین سرویسها، Outlook و gmail هستند که آنها هم در صورت ارسال ایمیلهای متعدد احتمالا اکانت شما را مسدود میکنند. اگر سایت شما کاربران، فروش و تعامل زیادی دارد و یا اینکه میخواهید امکان ارسال ایمیلهای انبوه و متعدد را برای سایت فراهم کنید میبایستی کمی هزینه کنید و اشتراک سرور Smtp تهیه کنید. البته خرید اشتراک سرویسهای خارجی دردسر دارد و خوشبختانه در حال حاضر سرویسدهنده های ایرانی هم هاست و سرور ایمیل و smtp ارایه میدهند.
با توجه به سختگیریهایی که جدیدا سرویسهای دریافت ایمیل – برای کاستن از حجم ایمیلهای اسپم – انجام میدهند ارسال ایمیلهای بازاریابی سختتر از گذشته شده است و حتی ایمیلهای عادی سایت (اطلاعرسانی ثبت نام و فروش، فراموشی رمز و ..) هم اگر تعدادشان فراتر از حد مشخصی برود مشکلآفرین میشوند. برای حل این مشکلات بهترین راهکار استفاده از سرور Smtp است.
برای ایمیل مارکتینگ و برخورداری از یک سرویس کامل بازاریابی ایمیلی و اتوماسیون در داخل پنل ادمین وردپرس، استفاده از افزونه FluentCrm را به شما پیشنهاد میکنیم. این افزونه امکانات یک CRM را در کنار سیستم جامع ایمیل مارکتینگ به شما ارایه میدهد و از سرویسهای خارجی مثل میلچیمپ که به خاطر تحریم و مشکلات دیگری مثل محدودیتهای پلن رایگان، استفاده از آنها دردسرآفرین شده شما را بینیاز میکند. به کمک این افزونه و یک سرور smtp شما تمام امکانات یک سرویس ایمیل مارکتینگ را در سایت وردپرس خود خواهید داشت
پیشنهاد ما استفاده از سرور smtp میزیلاست. حسن این سرویس در آن است که شما تنها به ازای میزان مصرف (تعداد ایمیل ارسالی) پول پرداخت میکنید به جای آنکه اشتراک ماهیانه یا سالانه تهیه کنید. با یک بار پرداخت اولیه میتوانید سرور smtp خود را تهیه کرده و دیگر نیازی به پرداخت ماهانه یا سالانه ندارید. تنها میبایست اعتبار یا شارژ ایمیل خریداری کنید.
این سرویس هم مناسب استارتآپها و کسب و کارهای نوپا با بودجه کم است و هم سایتهای بزرگ. شما بنا به میزان مصرفی خود اعتبار ایمیل خریداری میکنید و در صورت افزایش مصرف، میزان اعتبار خود را نیز افزایش میدهید.
پس از تهیه سرور smtp از طریق پنل خود میتوانید به تعداد دلخواه اکانت یا کانفیگ smtp بسازید و از آنها استفاده کنید. اگر میخواهید از دامنه اختصاصی خود برای ارسال استفاده کنید کافی است در ابتدا دامنه خود را وریفای کنید. برای اطلاعات بیشتر این آموزش را مطالعه نمایید.
پس از اینکه کانفیگ را ساختید به پنل تنظیمات افزونه بازگردید و گزینه smtpهای دیگر را انتخاب کنید. حالا بخش مربوط به اطلاعات smtp باز میشود و میبایست فیلدهایی مثل هاست، یوزر و پسورد و پورت را وارد کنید. توجه داشته باشید همان طور که در لینک آموزش ذکر شده آدرسها و پورتهای مختلفی ذکر شده میبایست هر کدام را وارد کرده و تست بگیرید (ایمیل آزمایشی ارسال کنید) تا ببینید کدام کانفیگ کار میکند. شرکتهای میزبانی معمولا یک پورت خاص را به ایمیل اختصاص میدهند که برای عدم اتلاف وقت میتوانید از پشتیبانی هاستینگ خود در این باره سوال کنید. معمولا پورت ۲۵ برای ایمیل استفاده میشود.
با توجه به اینکه میلزیلا گویا خدمات خود را به حال تعلیق درآورده، میتوانید از سرویس Smtp سون هاست 7Host استفاده کنید. اگر میخواهید بازاریابی ایمیلی برای کسب و کار خود را به صورت حرفهای انجام داده و نتایج و نرخ تبدیل بالایی را تجربه کنید و کسب و کارتان را رونق دهید، بدیهی است که باید به اندازه متناسب هزینه کنید. با استفاده از سرویس smtp شما میتوانید بدون دردسر و نگرانی، ایمیلهای انبوه و هدفمند برای کاربران و مخاطبان بفرستید.