تغییرات GTmetrix؛ چرا رتبه عملکرد سایت من کاهش یافته؟ بروزرسانی در ۲۰۲۳
اگر به تازگی سری به سایت gtmetrix برای بررسی عملکرد و سرعت سایت خود زده باشید حتما با شگفتی متوجه شدید که رتبه سایت شما در گزارشات جی تی متریکس بسیار کاهش یافته است. در این مقاله، علت این اتفاق را به شما نشان میدهیم و اینکه آیا باید نگران این کاهش رتبه باشید یا نه. چرا که پلتفرم جیتی متریکس، گزارشات خود را بر اساس تغییرات الگوریتمهای روباتهای گوگل هماهنگ میکند و در واقع از این طریق میتوانید عملکرد سایتتان در سئو را نیز بررسی کنید.
GTmetrix چیست و چه نقشی در عملکرد سایت دارد؟
gtmetrix یک ابزار آنلاین برای بررسی وضعیت وبسایت ما از نظر بهینهسازی است. این ابزار، پارامترهای گوناگونی برای سنجش وضعیت سایت شما را ارایه میدهد. فقط کافی است نشانی سایت خود را وارد کنید و چند لحظه منتظر بمانید تا جی تی متریکس سایت شما را بررسی کرده و گزارشی کامل – به همراه رتبه و درجه عملکرد از A تا F – به شما ارایه دهد. در این گزارش شما از عملکرد سایتتان گرفته تا مشکلات مربوط به فایلها و تصاویر و زمان بارگذاری صفحات و موارد بسیار دیگر را در چند بخش (چند تب) مشاهده میکنید. همچنین راهنمایی و توصیههای خوبی در جهت رفع مشکلات نیز به شما ارایه میشود.
طراحان سایت از این ابزار زیاد استفاده میکنند. همچنین شما اگر مدیر یک سایت هستید میتوانید سایت خود را در این ابزار سنجیده و رتبه آن را مشاهده کنید. اگر رتبه ضعیف بود میتوانید سایت را به کارشناس طراحی سایت ارجاع دهید تا مشکلات را رفع کند. همچنین میتوانید یک قالب وردپرس را راهاندازی کرده و از آن gtmetrix بگیرید تا عملکرد آن را مشاهده کرده و مورد سنجش قرار دهید.
امتیاز وبسایت من در نسخه پیشین Gtmetrix خوب بود اما حالا امتیاز وبسایت من خیلی بد شده. چرا؟
بیاموزید که چرا امتیاز وبسایت شما در گزارش جدید Gtmetrix سقوط کرده با وجودی که در نسخه قدیمی امتیاز خوبی داشت.
امتیاز خوبی در نسخه پیشین Gtmetrix داشتم. چه چیزی تغییر کرده است؟
همانطور که میدانید، Gtmetrix حالا از فانوس دریایی گوگل Google Lighthouse – استاندارد مدرن در تحلیل عملکرد وب استفاده میکند.
استفاده از Lighthouse به علت نیاز به معیارهای بهتر برای نشان دادن عملکرد وبسایتهای مدرن بوده است.
گزارش قدیمی GTMetrix
گزارش قدیمی Gtmetrix اغلب بر یک جنبه از عملکرد وب متمرکز بود یعنی ساختار فرانتاند شما.
توصیهها در کتابخانههای PageSpeed/YSlow (در اغلب موارد) اینطور بودند که صفحه شما تا چه میزان به اصول فرانتاند پایبند بوده است، و نه اینکه لزوما در واقع صفحه شما تا چه اندازه از نظر کاربر سریع بوده است.
رعایت آن روشهای استاندارد منجربه بارگیری سریع صفحه می شود اما همیشه ارتباط مستقیمی بین توصیهها و عملکرد صفحهتان وجود نداشت. به علاوه، جنبههای دیگری عملکردی هستند که PageSpeed/YSlow به آنها توجهی نمیکرد.
زمان بارگیری کامل Fully Loaded Time نشان میداد که چقدر طول میکشد که صفحه شما به صورت کامل بارگیری شود. اما به این دلیل که وبسایتهای مدرن از مزیت رندر سمت مشتری و دیگر استراتژیهای بارگیری استفاده میکنند، زمان بارگیری کامل Fully Loaded Time دیگر معیار معناداری برای سنجش محسوب نمیشود.
ترکیبی از موقعیتهای بالا نیز گهگاهی منجربه شرایطی میشود که صفحه شما نمره PageSpeed/Yslow بالایی داشت اما زمان بارگیری کامل Fully Loaded Time آن نسبتا کند بود.
زمان بارگیری کامل همچنین درگیر تمام درخواستهایی است که بایستی بارگیری شوند از جمله محتوای ناپیدا و جاوا اسکریپت معوق.
ممکن است که صفحه شما محتوای ضروری را به سرعت بارگیری کند و در کل مفید باشد اما جاوا اسکریپت و برخی دیگر درخواستها بعدا بارگیری شوند که به مدت زمان بارگیری کامل صفحهتان میافزایند.
گزارش جدید GTmetrix (بر اساس Lighthouse)
گزارش جدید Gtmetrix با درجهبندی GTmetrix جایگزین سیستم پیشین امتیازدهی شده است که ترکیبی از امتیاز ساختار و عملکرد (بر اساس Lighthouse) است.
درجهبندی GTmetrix ترکیبی از امتیاز عملکرد (یعنی صفحه شما بر اساس بارگیری، تعامل و پایداری دیداری چقدر خوب بوده است) و امتیاز ساختار (یعنی تا چه میزان از نظر عملکرد خوب ساخته شده است) با وزن ۷۰:۳۰ است.
GTmetrix حالا هر دو جنبه صفحهتان را در گزارشش لحاظ میکند که وزن یکی سنگینتر از دیگری است.
درجهبندی GTmetrix به شدت تحت تاثیر عملکرد صفحهتان است تا ساختار صفحه شما.
معیارهای عملکردی Lighthouse که برای محاسبه امتیاز عملکرد صفحه شما استفاده میشوند معیارهایی کلیدی در خط زمانی بارگیری صفحه هستند (یعنی چه چیزی چه زمانی بارگیری میشود).
این معیارهای جدید، کاربر محور هستند چرا که بر چیزی که کاربرانتان در بارگیری صفحه تجربه میکنند متمرکز است.
برای مثال، LCP به ما میگوید که مدت زمان بارگیری بزرگترین عنصر محتوایی صفحه شما چقدر سریع است.
LCP سریعتر به معنای این است که صفحهتان از دید بازدیدکنندگان سریعتر بارگیری میشود.
مشابها TTI به شما میگوید که چقدر زمان برده تا صفحهتان کاملا تعاملی و قابل استفاده شود.
خلاصه، درجهبندی GTmetrix و سیستم امتیازدهی بیانگر بنچمارک کاملا جدید عملکردی است و به صورت یک به یک قابل مقایسه با سیستم امتیازدهی استفاده شده در گزارشات قدیمی نیست.
چرا صفحه من وضعیتش افتضاح شده؟
گزارش جدید لزوما به این معنا نیست که صفحه شما وضعیت بدی دارد بلکه صرفا صفحه شما را بر اساس روشی متفاوت سنجیده است.
همانطور که اشاره شد، گزارش GTmetrix صفحه شما حالا بر اساس عملکرد صفحهتان و امتیازهای ساختاری آن است.
تفاوتهای امتیاز عملکرد
گزارش جدید GTmetrix حالا بر معیارهای کاربر محور متمرکز است.
در اصل، حالا ما به دنبال این هستیم که صفحه شما در خصوص عناصر زیر چه وضعیتی دارند:
۱− بازدیدکنندگانتان چقدر سریع چیزی را میبینند
− یعنی اینکه بازدیدکنندگانتان چقدر سریع میتوانند محتوا را در صفحهتان استفاده کرده و/یا یک صفحه کامل را به صورت دیداری تجربه کنند.
− شامل معیارهایی مانند اولین محتوای صفحه FCP، بزرگترین محتوای صفحه LCP و شاخص سرعت SI است.
۲– چقدر طول میکشد که کاربران بتوانند از صفحه شما استفاده کنند
– این بدان معناست که صفحهتان هنگام بارگیری در مقابل ورودی کاربر چقدر تعاملی و واکنشگرا است.
– شامل معیارهایی مانند زمان انسداد کل TBT و زمان تعامل TTI می باشد.
۳– از نظر دیداری صفحهتان چقدر پایدار است
– این معیار، جابجاییهای غیرمنتظره لایهبندی را طی بارگیری صفحه بررسی میکند.
– شامل معیار CLS جابجایی کلی لایهبندی میشود.
گزارشات قدیمی GTmetrix جنبههای عملکردی بالا را ارزیابی نمیکرد.
به عبارت دیگر، گزارش قدیمی GTmetrix تنها به دنبال این بود که صفحه شما چقدر خوب ساخته شده و لزوما از منظر نتیجه نهایی این بررسی را صورت نمیداد.
به علاوه بسیاری از معیارهای بالا تحت تاثیر اجرای جاوا اسکریپت هستند که کتابخانههای PageSpeed/Yslow مشخصا آنها را ارزیابی نمیکردند.
در نتیجه، درجهبندی GTmetrix انعکاسی بهتر از عملکرد حقیقی صفحهتان است در حالیکه درجهبندیهای PageSpeed/YSlow ممکن است که وضعیت عملکردی عمیقتر را نادیده بگیرند.
تفاوتهای امتیاز ساختار
بر اساس امتیاز ساختار صفحه شما، بررسیهای جدیدی برای صفحه شما ارایه میشود که بهترین راهحلهای جدید را به شما نشان میدهند که بایستی برای اطمینان از عملکرد بهینه فرانتاند دنبال شوند.
این بررسیها، تحلیلی عمیقتر ارایه میکنند (پاسخ اولیه سرور، جاوا اسکریپت، عناصر ثالث و …) و میتوانند معیارهای عملکرد را تحت تاثیر خود قرار داده و از این رو بر درجهبندی GTmetrix شما تاثیر بگذارند.
بررسیهای جدید ساختار GTmetrix کاملا متفاوت از توصیههای پیشین PageSpeed/YSlow است.
شما نمیتوانید بررسیهای جدید را با توصیههای قدیمی PageSpeed/YSlow به شکل یک به یک مقایسه کنید چرا که به شکل متفاوتی تنظیم شده اند و ممکن است که برای موارد کاملا متفاوتی ارزیابی شوند.
در خصوص گزارشات جدید چه کاری میتوانم بکنم؟
خلاصه – وحشت نکنید! کاملا ممکن است و در بسیاری موارد حتی برای یک صفحه عادی است که در گزارش قدیمی امتیازی خوب و در گزارش جدید GTmetrix امتیاز ضعیفی داشته باشد.
توجه داشته باشید که هدف نهایی تحلیل عملکرد وب (و حتی گوگل) ارایه یک تجربه کلی سریع برای تمام کاربران فارغ از موقعیت، دستگاه و … است.
بهرحال، هدف اختصاصی شما میتواند بر اساس نیازمندیهایتان متفاوت باشد خواه اینکه به بودجهتان، قابلیتهای فنی، مخاطب هدف و/یا نیازهای کلی ارتباط دارد.
دستیابی به امتیاز عملکرد بالا (۹۰ تا ۱۰۰٪) به شدت سخت است و هدف واقعگرایانهای برای بسیاری از کاربران نیست.
استانداردهای گوگل در معیار امتیاز عملکرد کاملا جاهطلبانه است و دستیابی به آن بدون انجام بهینهسازیهای سنگین یا بازسازی کامل وبسایت میتواند سخت باشد.
به طور کلی، عوامل زیادی هستند که میتوانند امتیاز عملکردتان را تحت تاثیر قرار داده و دنبال کردن آنها توصیه نمیشود.
در عوض بر معیارهای کلیدی متمرکز شوید – با موارد حیاتی وب Web Vitals شروع کنید.
اگر Web Vitals صفحهتان به شکل منطقی خوب است پس اطمینان داشته باشید که تجربه کاربری معقولانه خوبی برای بازدیدکنندگان صفحهتان ارایه میکنید.
بیشتر از این مقدار کاملا بستگی به این دارد که می خواهید چه مقدار زمان، هزینه و تلاش صرف کنید که به بودجه/اهداف عملکردی و چیزی که بدان چشم دوختهاید وابسته است.
ممنون