پاپیروس راهاندازی شد؛ اولین شبکه اجتماعی نشر آنلاین در ایران
پاپیروس یک پلتفرم نشر آنلاین است که محتوای آن توسط اعضا و کاربران تولید شده و مخاطبان آن، امکانات کامل یک شبکه اجتماعی مدرن را جهت تعامل با یکدیگر در اختیار دارند. اما پاپیروس تنها به این توضیحات مختصر محدود نیست و هدف سازندگان آن، ارایهی ویژگیهای منحصربفردی است که برای اولین بار در جهان ارایه میشود و میتواند این پلتفرم را در سطح بینالمللی نیز مطرح سازد. در حال حاضر نسخه اولیه این پلتفرم در قالب وبسایت ارایه شده، و نسخه نهایی آن نیز به صورت اپلیکیشنهای موبایل و دسکتاپ در حال آمادهسازی است و انتظار میرود طی ماههای آینده از آنها رونمایی شود.
داریوش اجابنیان، طراح و مدیر پاپیروس – که پیش از این مجلهی آنلاین فرهنگی هنری وهومن را در کارنامهی خود دارد، میگوید: «ایدهی پاپیروس را نزدیک به سه سال در سر داشتم و از آنجا که به بکر بودن آن ایمان داشتم مدت زیادی وقت صرف تحقیق و پژوهش کردم تا ایده به پختگی برسد و اطمینان داشتم طی این مدت کسی به سراغ آن نخواهد رفت. این ایده با فکر کردن در چند حوزه به ذهن من رسیده است. یکی آن که مشاهده میکردم پس از ظهور وبلاگها، شبکههای اجتماعی و نشریات آنلاین، میزان مخاطب نشریات سنتی و کاغذی بسیار کاهش یافته و همین امر، صاحبان این نشریات را به فکر راهاندازی نسخه آنلاین از نشریهی خود انداخته است. از طرفی با ظهور شبکههای اجتماعی، پدیدهی وبلاگنویسی که مدتی گل کرده بود به محاق رفت و متنهای جدی وبلاگی جای خود را به تکستهای محبوب در شبکههای اجتماعی داد که کوتاه و سهل الهضم بودن در خوانش جزو خصیصههای آنها به شمار میرفت. اما شبکههای اجتماعی، کاستیها و آسیبهایی در حوزهی فرهنگ عمومی و ارتباطی داشت که محققان خارجی بسیار به آن پرداختهاند. اینجا بود که جای خالی پلتفرمی که علاوه بر داشتن مزایای شبکههای اجتماعی، این نقصانها را در خود نداشته و در عوض محاسن وبلاگنویسی را به همراه داشته باشد احساس میکردم».
پاپیروس علاوه بر آنکه یک شبکهی اجتماعی آنلاین با محتوای غنی که توسط دهها نویسنده، هنرمند و تولیدکنندهی محتوا در زمینههای مختلف منتشر میشود قرار است بستری برای تولیدکنندگان محتوا و سایر افرادی که در هر زمینه، مهارت و استعدادی دارند فراهم کند تا از طریق آن به کسب درآمد ثابت و قابل توجهی بپردازند.
موسس پاپیروس این طور ادامه میدهد: «زمینهی دیگری که اندیشیدن به آن موجب شکلگیری ایدهی پاپیروس شد، مشاهدهی استعدادهای بزرگ و درخشانی در کشورم بود که در اطراف خود میدیدم چگونه با سختیهای زندگی دست و پنجه نرم کرده و قادر نیستند از مهارتهای خوبی که دارند به کسب درآمدی درخور – که لایق آن بودند – بپردازند. با سقوط ارزش واحد پولی ایران و نابهسامانی ایجاد شده در اقتصاد، مردم و بخصوص قشر جوان ایرانی، دچار دشواریهای زیادی جهت گذران زندگی و ساختن آیندهای روشن بودند. به این فکر کردم که مردم و بخصوص جوانترها، هر روزه زمان زیادی را در شبکههای اجتماعی صرف میکنند بدون آن که عایدی خاصی چه مادی و چه حتی معنوی یا فکری برایشان داشته باشد. از طرفی تنها یک قشر خاص و معدود میتوانستند از طریق این شبکههای اجتماعی کسب درآمد کنند که همان هم به واسطهی محدودیتهای بسیار و فیلترینگ، به سادگی به باد هوا میرفت. بنابراین تصمیم گرفتم یک پلتفرم برای شبکه اجتماعی ایجاد کنم که افراد با هر مهارتی بتوانند از طریق آن کسب درآمد کنند. حتی افرادی با سطح مهارت و استعداد متوسط هم بتوانند از مدت زمانی که در یک شبکهی اجتماعی صرف میکنند، به واسطهی فعالیتشان کسب درآمد کنند. بدین ترتیب علاوه بر ایجاد یک شغل مناسب و بدون نیاز به سرمایه برای هزاران نفر، افراد به مطالعهی بیشتر و گفتگوی عمیقتر پیرامون مسایل مختلف ترغیب شوند چرا که میتوانند از این طریق کسب درآمد کنند».
او ادامه میدهد: «پس از آن بود که سایت وهومن را تعطیل کردم تا پتانسیل آن را معطوف پروژهی جدید کنم و با دوستانی که در سایت فرشمی (در حوزهی طراحی وب) و وهومن (در زمینهی فرهنگی) همکاری میکردند این ایده را جهت راهاندازی مطرح کردم. از آنجا که در هر دو زمینهی فناوری وب و فرهنگی تجربهی فعالیتهای دور و درازی داشتم، تصمیم گرفتم با تلفیق تجربیاتم در این دو زمینه پاپیروس را راهاندازی کنم».
پاپیروس بنا دارد مزایای شبکههای اجتماعی مختلف را یکجا و به صورت متمرکز ارایه کرده و برخی از کاستیها یا محدودیتهایی که هر شبکه اجتماعی دارد را حذف کند. طبق نظر موسس این پلتفرم، پاپیروس قرار نیست جایگزین شبکههای اجتماعی مختلفی که کاربران از آنها استفاده میکنند شود. حتی قرار نیست جای نشریات آنلاین و وبلاگها و مجلههای اینترنتی را بگیرد. کاربران میتوانند از پاپیروس به عنوان بستر اصلی نشر آثار و محتوای خود استفاده کرده و به راحتی محتوای خود را در سایر شبکههای اجتماعی که مخاطبانشان در آن حضور دارند به اشتراک بگذارند. مثلا یک نویسنده یا هنرمند میتواند یک پست در نشریهی پاپیروس و یا یک استاتوس در صفحه شخصیاش در پاپیروس منتشر کرده و سپس آن را به شکلهای مختلف در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارد. مثلا یک متن کوتاه از مطلب را در قالب توییت به توییتر فرستاده، و تصویر موجود در آن را به همراه چکیدهی مطلب به اینستاگرام بفرستد. بدین ترتیب کاربرانی که در شبکههای اجتماعی و سایر نشریات مشغول فعالیت هستند میتوانند از پاپیروس به عنوان بستری برای معرفی فعالیتها و آثارشان استفاده کنند.
هر فرد با ایجاد اکانت در پاپیروس، یک صفحه شخصی در اختیار خواهد داشت که میتواند در آن یک نمایه ایجاد کرده و با قرار دادن رزومه در آن، خودش را به دیگران معرفی کند. کاربر میتواند در نمایهی صفحهی شخصی خود، تخصصها و مهارتهایاش را به همراه نمونه کارهای انجام شده و لینک آنها درج کرده و یا تصاویر و محتوای دلخواهش را در آن قرار دهد. علاوه بر این هر کاربر میتواند لینک حساب شبکههای اجتماعی خود را در صفحه شخصیاش قرار داده و حتی امکان اتصال آن به حساب اینستاگرام (جهت نمایش پستها/عکسهای اینستاگرام در صفحه شخصی) نیز وجود دارد. از دیگر امکانات صفحه شخصی، بخشی به نام نشریهمن است که مجموعه مطالب منتشر شدهی کاربر در مجلات پاپیروس را نمایش میدهد. امکان ایجاد گروه، دنبال کردن سایر اعضا و ارتباط دوستی، ارسال پیغام خصوصی به دوستان و البته ارسال پست و استاتوس در گاهنمای خود و دیگران از جمله قابلیتهای دیگر این پلتفرم است.
به جز صفحهی شخصی، کاربر به یک تحریریهی اختصاصی نیز دسترسی خواهد داشت که میتواند پستهای خود را از طریق آن منتشر کند. در حال حاضر امکان ارسال متن، عکس و آلبوم تصاویر، ویدیو، صوت (موسیقی، پادکست و ..) و نظرسنجی از طریق این تحریریه وجود دارد. همچنین امکان ارسال لینک مطالب از سایر سایتها و جاگذاری پستهای یوتیوب، ساوندکلاود، توییتر، فیسبوک و … نیز وجود دارد. لازم به ذکر است بخش نشریهی پاپیروس شامل مجلاتی در موضوعات مختلف همچون فرهنگ و هنر، علوم انسانی، فناوری، اقتصاد و .. است که از محتوای ارسال شده توسط نویسندگان و کاربران پاپیروس تشکیل میشود. بر حسب میزان بازدید و محبوبیت، مطالب منتشر شده به صفحات اصلی مجلات راه مییابند و همچنین در سایر شبکههای اجتماعی پاپیروس به عنوان برگزیدهها نمایش داده میشوند. انتشار مطالب پربازدید جزو مواردی است که امتیاز بالایی در فعالیتهای پاپیروس نصیب کاربر میکند و در افزایش درآمدزایی از این پلتفرم برای کاربر مذکور، موثر خواهد بود.
«هدف ما این است که به ازای هر فرد بالغ یک اکانت پاپیروس وجود داشته باشد». موسس پاپیروس با ذکر این نکته میافزاید: «این به ما کمک میکند تا بتوانیم راهکارهای درآمدزایی برای کاربران از طریق پاپیروس را گسترش و ارتقا دهیم. البته بسیاری از ویژگیهای پاپیروس، مثل راهکارها و متدهای کسب درآمد، به تدریج رونمایی و تشریح خواهد شد. ما در نظر داریم در هر هفته از یک امکان یا قابلیت جدید رونمایی کنیم. افرادی که زودتر به این سیستم بپیوندند و در سایت پاپیروس اکانت ایجاد کنند شانس و امکان بهتری در تسریع رسیدن به درآمدهای قابل توجه و همچنین برخورداری از صفحات شخصی پربازدید و امتیازات دیگر خواهند داشت. ما نسخه وبسایت پاپیروس را برای این راه اندازی کردیم که از یک سو، به واسطهی معرفی و پروموت این پلتفرم، مخاطبان بسیاری را به آن جذب کنیم تا در هنگام رونمایی از نسخهی اصلی، یک امکان قدرتمند و موثر کارآفرینی و درآمدزایی برای ایرانیان ایجاد کنیم و از سوی دیگر، در این مدت بتوانیم اقدامات موثری در جذب سرمایه برای توسعهی پلتفرم اصلی و همچنین ارایهی نسخهی بین المللی پاپیروس انجام دهیم.»
پاپیروس یک پروژهی ملی است که بدون حمایتهای دولتی و با سرمایهی شخصی استارت خورده و با همکاری تعدادی از جوانان متخصص در حوزهی فناوری و فرهنگ پا به عرصه گذاشته است. طبق گفتههای مدیر پاپیروس، قرار است به روش جمعسپاری (CrowdFunding)، سرمایهی مورد نیاز برای توسعهی پلتفرم از طریق کمکهای مردمی و خصوصی تامین شود و علاوه بر حمایتهای مردمی، جذب سرمایه از طریق شرکتها و سرمایهگذاران خصوصی نیز در برنامه قرار دارد. «در فاز اول پروژه، یعنی توسعهی وبسایت پاپیروس، هدف ما رسیدن به حدنصاب صدهزار عضو است و تصمیم داریم نسخهی اصلی پاپیروس را زمانی به طور رسمی رونمایی کنیم که سایت به یک میلیون بازدید روزانه دست یافته باشد. بر همین اساس، آفرهایی برای سرمایهگذاران و حامیان تجاری پاپیروس در نظر گرفته شده که شامل جایگاههای تبلیغی ویژه در نسخهی اصلی پلتفرمهای پاپیروس میباشد که توضیحات بیشتر در صفحهی حمایت مالی پاپیروس ذکر شده است».
در حال حاضر، بسیاری از قابلیتهای این پلتفرم، مانند عضویت و انتشار مطلب، شبکه اجتماعی و کسب امتیاز، از طریق وبسایت پاپیروس در دسترس است.