آشنایی با مفاهیم اولیه سئو برای وبمستران مبتدی
حتما برایتان پیش آمده٬ در حوزهی کاریتان بحثی پیش آمده و در زمینهی سئو٬ حرفهایی رد و بدل شده و شما برای این که کم نیاورید خود را در مقابل بقیه مطلع نشان دادهاید. در حالی که دیگران هم مثل شما٬ برای آن که کم نیاورند٬ مثل اساتید فن٬ داد سخن دادهاند. در این مقالهی راهنما٬ با مفاهیم اولیه سئو به گونهای آشنا میشوید٬ که از این پس٬ هر صحبتی که در این زمینه پیش آمد٬ شما دقیقا بدانید که دربارهی چه صحبت میکنید. این مسالهی بسیار مهمی است که شما مفاهیم اولیه را به طور دقیق آموخته باشید٬ آن وقت در هنگام کار و کسب درآمد٬ دقیقا میدانید چه باید بکنید و اشکال کار کجاست. و علاوه بر اینها٬ مقالات و آموزشهای مختلف در این زمینه را به خوبی خواهید فهمید و دیگر مجبور نیستید از یک مقالهی ۲۰ پاراگرافی٬ تنها چند جمله را درک کنید و همین برایتان کافی باشد.
مفاهیم اولیه سئو
در این مقاله٬ سعی میکنیم تمام چیزهایی که یک سئوکار و وبمستر باید دربارهی سئو بداند را معرفی کنیم. و منابعی را در هر بخش معرفی میکنیم تا بتوانید دانش بیشتری راجع به مفاهیم و طرز استفاده از آنها بیابید.
سئو چیست؟
سئو٬ معادل فارسی برای واژهی seo است که خودش مخفف عبارت “search engine optimization” هست به معنی بهینهسازی برای موتورهای جستجو. این در واقع علمی است برای افزایش کمی و کیفی ترافیک یک وبسایت به کمک نتایج ارگانیک یا طبیعی جستجو و نه نتایج پولی. حالا با این مفاهیم ارگانیک٬ نتایج پولی و موتور جستجو بیشتر آشنا میشویم.
موتور جستجو چیست؟
موتور جستجو یک ماشین پاسخگوست. میلیاردها تکهی محتوا و هزاران فاکتور مختلف را تحلیل میکند تا محتوایی که نزدیکترین تناسب را به عبارت شما داشته٬ بیابد.
موتورهای جستجو تمام اینها را با کشف و ضبط تمام محتوای روی اینترنت (از قبیل صفحات وب٬ پی دی اف ها٬ تصاویر٬ ویدیوها و ..) از طریق پروسهای به نام خزش و فهرست یا “crawling and indexing” انجام میدهند. و سپس این نتایج را از طریق سلسله مراتب مطابقت با عبارت مورد جستجو٬ طی مرحلهای که آن را رتبه گذاری یا رنکینگ ranking مینامیم میچینند.
به کدام نتایج جستجو ارگانیک organic یا طبیعی میگویند؟
همانطور که در ابتدا گفتیم نتایج طبیعی یا ارگانیک به نتایجی گفته میشود که از طریق سئوی مؤثر به دست آمده و نه نتایجی که برای آنها پول پرداخت شده یعنی تبلیغات. تبلیغات گوگل٬ با برچسب از سایر نتایج جستجو متمایز میشوند. سایر نتایج در فرمی شامل ۱۰ لینک آبی رنگ فهرست میشوند.
امروزه تمایز میان نتایج ارگانیک و نتایج پولی سخت تر شده است. برگه های نتایج جستجو که به طور مخفف به آن “SERPs” گفته میشود شامل نتایج پولی٬ نتایج داینامیک یا پویا که به آن “SERP features” گفته میشود و نتایج ارگانیک میباشد. به عنوان مثال برای سرپ فیچرز میتوان به جعبههای پاسخ (همان جعبههایی که در سمت راست نتایج گوگل نمایش داده میشود) و کاروسل تصاویر و غیره اشاره کرد. مثلا اگر واژه amazon را در کادر جستجو وارد کنیم٬ یک باکس در سمت راست نمایش داده میشود که در آن اطلاعات سایت آمازون از قبیل لینک وبسایت٬ مشخصات شرکت و پروفایلهای اجتماعی نمایش داده میشود. همچنین اگر یک شرکت محلی را جستجو کنیم٬ اطلاعات شرکت و آدرس آن روز نقشه و ساعات کاری را نیز میتوانیم مشاهده کنیم.
مهم است که به خاطر داشته باشیم که موتورهای جستجو از تبلیغات پول در میآورند. هدف آنها نمایش نتایج بهتر برای عبارت مورد جستجو هست تا جستجوکنندگان دوباره به سراغ آنها بیایند.
چرا سئو مهم است؟
همچنان که تبلیغات٬ رسانههای اجتماعی و سایر پلتفرمها می توانند ترافیک عظیم وارد سایت شما بکنند٬ بیشترین ترافیک آنلاین از طریق موتورهای جستجو وارد سایت شما میشوند.
به لحاظ آماری٬ سئو ۲۰ برابر تبلیغات کلیکی چه روی دسکتاپ و چه روی موبایل میتواند ترافیک روی سایت ایجاد کند.
از طرف دیگر٬ سئو میتواند ترافیک مداوم روی وبسایت ایجاد کند. یعنی اگر شما محتوای درخوری روی سایتتان داشته باشید که برای کلمه کلیدی درست٬ رتبه بالایی کسب کند٬ آن وقت ترافیک ایجاد شده میتواند مادام العمر روی سایت تان باقی بماند. در حالی که برای ترافیک ناشی از تبلیغات شما مجبورید به طور مداوم پول پرداخت کنید.
همچنین ترافیک موتورهای جستجو ترافیک هدفمندتری است به خاطر اینکه موتورهای جستجو از پلتفرمهای تبلیغات٬ بسیار هوشمندترند. بنابراین نرخ تبدیل ترافیک گوگل٬ یعنی مثلا میزان فروشی که شما از ترافیک موتور جستجو به دست میآورید درصد بیشتری نسبت به سایر روشهای ایجاد ترافیک میباشد.
با این تفاسیر٬ آیا باید یک متخصص سئو برای سایتمان استخدام کنیم؟
به نسبت پهنای باند٬ و میزان پیچیدگی وبسایتتان٬ شما مجبورید بخشی از سئوی سایتتان را خودتان به عهده بگیرید. یا ممکن است ترجیح دهید از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
شرکتهایی که در زمینه سئو خدمات میدهند٬ کیفیت خدماتشان ممکن است بسیار متفاوت باشد. اما پیشنهاد ما این است که کمی وقت بگذارید و خودتان اساس کار را یاد بگیرید. امروزه آموزشهای کارآمدی در زمینه سئو وجود دارد که میتواند به شما کمک کند. در هر حال٬ این شما هستید که برای سایتتان تولید محتوا میکنید٬ محصولات و خدماتتان را بهتر از هر کسی میشناسید٬ دلسوزتر از همه برای کسب و کارتان هستید و علاوه بر همهی اینها٬ تجربهی سئو به شما کمک میکند تا کیفیت محصولات خود را نیز ارتقا دهید.
یکی از دورههای آموزشی منحصربفرد برای سئو٬ دوره ویدیویی سئوی آکادمی فرشمی است که عنوان کاملترین دوره آموزش سئو را یدک میکشد چرا که هر آن چه باید برای ارتقای سئو٬ ترافیک و کیفیت وبسایتتان بدانید از بهینهسازی محتوا گرفته تا افزایش سرعت و کیفیت وبسایت و تکنیکهای رفع مشکلات را در بر میگیرد. در این دوره شما با تمام افزونه ها٬ ابزارها و نرم افزارهای سئو آشنا میشوید و باید گفت که به کمک این ابزارها٬ بسیار سادهتر میتوانید به واسطهی فرآیندهای خودکار٬ سئو و ترافیک سایتتان را بهبود ببخشید.
در این دوره آموزشی٬ شما با تمام مفاهیمی که در این مقاله به آن اشاره میشود٬ به طور عملی و کاربردی آشنا خواهید شد. ما سعی میکنیم٬ برای دانشجویان دوره٬ هر جا که به مفاهیم خاص سئو اشاره کردیم٬ آنها را به سرفصل مرتبط در این دوره ارجاع دهیم٬ تا اطلاعات مفصل و نحوه استفاده از این مفاهیم را از طریق ویدیوی مربوط به آن بیاموزند.
موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟
برای آن که صفحات سایت شما در نتایج جستجو نمایش داده شوند در ابتدا باید توسط آنها قابل مشاهده باشند. موتورهای جستجو به واسطه ی سه عملکرد٬ کار خود را پیش میبرند. خزیدن٬ فهرست کردن و رتبه دادن.
۱- خزیدن Crawl: کل محتوای داخل اینترنت را برای هر یوآرال حال میخواهد کد باشد یا متن٬ میگردد و میکاود.
۲- فهرست کردن Index: ذخیره و مرتب کردن محتوایی که در مرحلهی خزیدن یافته شده است. وقتی یک برگه فهرست میشود٬ یعنی آماده است تا در نتایج مرتبط به عبارت مورد جستجو نمایش داده شود.
۳- رتبه دهی Rank: مهیا کردن تکه هایی از محتوا که بهترین پاسخ به عبارت مورد جستجو به شمار میرود. یعنی نتایج بر اساس میزان ارتباط (از مرتبط ترین تا کم ارتباطترین) چینش میشود.
خزیدن موتور جستجو به چه معناست؟
خزیدن یا مرحلهی کشف٬ عملکردی است که طی آن٬ موتور جستجو یک گروه از روباتها یا اسپایدرها (عنکبوتها) را اعزام میکند تا محتوای جدید یا بروزرسانی شده سایتها را پیدا کنند. این محتوا شامل صفحه وب٬ تصویر٬ ویدیو و … است. اما صرفنظر از نوع٬ محتوا توسط لینک ها کشف میشود.
باتهای گوگل شروع به اخذ و دریافت صفحات وب میکنند و سپس لینکهای آن صفحات را برای یافتن لینکهای جدید دنبال میکنند. به کمک این مسیر یک خزشگر قادر میشود که محتوای جدید را پیدا کند و آن را به فهرست یا index خودش که کافئین (یک دیتابیس از آدرسهای کشف شده) اضافه کند. تا بعدا وقتی یک جستجوگر٬ عبارتی را جستجو کرد بتواند مرتبطترین محتوا را از داخل این دیتابیس به او نشان دهد.
فهرست موتور جستجو یا index چیست؟
موتورهایی جستجو هر اطلاعاتی را که از طریق مرحلهی خزش پیدا میکنند در یک فهرست ذخیره میکنند. که یک دیتابیس عظیم از محتوای کشف شده از سراسر وب است که بتوانند به جستجوکننده ها نمایش بدهند.
رتبه دهی یا Ranking موتورهای جستجو
وقتی یک نفر جستجویی را ایجاد میکند٬ موتور جستجو در فهرست خود به دنبال محتوای مرتبط با عبارت مورد جستجو میگردد و مرتبطترین محتوا را مییابد. این نحوهی چینش محتوا بر اساس ارتباط٬ با نام رنکینگ یا رتبهگذاری شناخته میشود. در واقع میتواننید فرض کنید که یک وبسایت با رنک یا رتبهی بالاتر٬ وبسایتی است که موتور جستجو فکر میکند محتوای مرتبطتری برای آن عبارت یا کلمه کلیدی ارایه میدهد.
ممکن است شما بخواهید بخشی از محتوای سایتتان را از چشم خزشگرهای موتور جستجو پنهان نگه دارید. یعنی برخی از برگه های سایتتان را از دسترس رباتهای جستجوگر دور نگه دارید. در واقع شما میتوانید آن بخشی از محتوای سایتتان را که میخواهید توسط افراد یافته شود٬ در دسترس موتور جستجو و خزشگرها قرار دهید تا ایندکس شود٬ و برخی از محتوا را نیز پنهان نگه دارید.
آیا موتورهای جستجو میتوانند برگههای شما را پیدا کنند؟
همان طور که متوجه شدید٬ پیشنیاز نمایش وبسایت شما در نتایج جستجو٬ خزش و فهرست شدن توسط موتور جستجو است. اگر شما الان یک وبسایت دارید٬ خوب است که ببینید چه تعداد از برگه های شما ایندکس شده است. این نشان میدهد که آیا گوگل تمام برگههای شما را کرال و پیدا کرده است.
یکی از روشهایی که شما میتوانید بررسی کنید آیا برگههای سایتتان ایندکس شده جستجوی این عبارت است: “site:yourdomain.com”. به جای yourdomain دامنهی سایت خود را قرار دهید و کل عبارت را جستجو کنید. در نتایج این جستجو شما میتوانید برگههای فهرست شده سایتتان را مشاهده کنید.
تعداد نتایجی که گوگل نشان میدهد٬ رقم دقیقی از برگههای ایندکس شده نیست٬ اما تقریبا به شما نشان میدهد که چه میزان از برگههای سایتتان ایندکس شده است. برای نتیجه دقیقتر باید از کنسول جستجوی گوگل استفاده کنید. کنسول جستجوی گوگل دقیقا به شما نشان میدهد که چه تعداد برگه از سایتتان ایندکس شده است. همچنین برگه های دارای خطا را میتوانید مشاهده کنید و سایتتان را برای نتایج بهتر بهینه کنید. برای یادگیری کامل طرز استفاده از کنسول جستجو به ویدیوهای درس مربوط به آن٬ در دوره آموزشی سئو مراجعه نمایید.
آشنایی با robots.txt و نقشه سایت Sitemap
فایل های Robots.txt در پوشه روت وبسایت ذخیره میشوند و به موتورهای جستجو پیشنهاد میکنند که کدام بخشهای سایت را بگردند و کدام بخشها را نگردند.
- اگر روبات گوگل٬ فایل Robots.txt را در سایتی پیدا نکند به خزیدن در سایت ادامه میدهد
- اگر روبات گوگل فایل Robots.txt را پیدا کند بر اساس پیشنهادات ان به خزیدن در سایت ادامه میدهد.
- اگر روبات گوگل با خطایی در یافتن فایل Robots.txt مواجه شود و نتواند تشخیص دهد که این فایل وجود دارد یا ندارد٬ از خزیدن در سایت سر باز میزند.