اثرات ثبت نقشه سایت در کنسول جستجوی گوگل؛ پاسخ به همه سوالات درباره نقشه سایت
نقشه سایت یا SiteMap به یک فایل با فرمت XML است که ساختار محتویات یک سایت را برای موتورهای جستجو قابل درک و تحلیل میکند. شما وقتی سایت تازهای خلق میکنید و در آن محتوا قرار میدهید، پس از مدتی موتورهای جستجو به محتویات سایت شما دسترسی پیدا کرده و پس از تجزیه و تحلیل، آنها را به اصطلاح ایندکس یا فهرست میکنند. تا زمانی که محتوای سایت شما ایندکس نشده باشد امکان ندارد که در نتایج جستجو نشان داده شود.
اثرات مهم سئو در افزایش بازدید سایت
با توجه به اینکه به طور معمول، بیشترین ترافیک هر سایتی از جانب موتورهای جستجو سرازیر میشود بنابراین بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو یا همان سئو، تبدیل به یک دانش پراهمیت و البته سودآور شده است. طبق آمارها حداکثر دو سوم (یعنی حدود ۷۰٪) از کابران از طریق جستجو در گوگل یا موتورهای جستجوی دیگر وارد سایت شما میشوند. وقتی یک کاربر مثلا از طریق گوگل (کلیک بر روی لینک سایت شما در صفحه نتایج گوگل) وارد سایت شما شود به زبان فنی، گوگل در اینجا برای سایت شما، سورس ترافیک یا Trafic Source و یا مرجع Referrer نامیده میشود. برای اینکه چنین منبع مهمی بتواند ترافیک/مخاطب بیشتری به سایت شما سرازیر کند باید تنظیماتی انجام دهید که به آن سئو گفته میشود.
ثبت سایت در کنسول جستجو
یکی از کارهایی که در همان مراحل اولیه راهاندازی سایتتان باید مدنظر قرار دهید انجام تنظیمات در کنسول جستجوی گوگل است. البته این کار را باید زمانی انجام دهید که محتوای اختصاصی سایتتان را منتشر کرده باشید (مثلا اگر دمو یا بسته نصبی یک قالب را نصب کردهاید و هنوز پستها و محصولات اختصاصی خودتان را در سایت درج نکردهاید بهتر است هنوز به سراغ کنسول جستجو نروید چون ممکن است این محتوای دمو برای سایت شما ایندکس شود).
اولین کاری که باید بکنید معرفی و ثبت سایتتان به عنوان یک Property در کنسول جستجوی گوگل است. با این کار به گوگل میفهمانید که یک سایت جدید توسط شما راهاندازی شده و از گوگل میخواهید به آن توجه نشان دهد. مرحله بعدی وریفای Verify کردن سایت است که از طریق دو روش میتوانید انجام دهید (شکل زیر). سادهترین روش از طریق URL Prefix است. یک فایل را باید دانلود کنید و در روت سایتتان بارگذاری کنید (به فایل منیجر هاست رفته و فایل را در پوشه public_html دامنه مورد نظرتان بارگذاری میکنید).
پس از آنکه وریفای سایت شما با پیغام سبزرنگ با موفقیت انجام شد حالا سایت شما به یک پراپرتی تبدیل شده و میتوانید آن را مدیریت کنید. هر چه زودتر سایت شما توسط گوگل ایندکس شود و صفحات و محتوای سایتتان شناسایی شود امکان ارسال ترافیک و مخاطب از جانب گوگل به سایت شما بیشتر و سریعتر میشود. گوگل خودش به زودی سایت شما را ایندکس میکند ولی این کار ممکن است هفتهها طول بکشد. پس بهتر است شما خودتان سایتتان را به گوگل معرفی کنید تا زودتر این اتفاق بیفتد. چرا که پروسه سئو کلا زمانبر است. به خاطر اینکه شما در هر کاری رقبای زیادی هم دارید و تا سایت شما به صفحات اول نتایج گوگل برسد که مخاطبان بر روی لینک شما کلیک کرده و وارد سایتتان شوند مدتها طول میکشد. چون رقبای شما از شما جلوتر بودهاند و شما باید از آنها سبقت بگیرید.
مراحل ثبت نقشه سایت در کنسول جستجوی گوگل
کار مهم بعدی که باید انجام دهید ثبت نقشه سایت در کنسول جستجو است. برای این کار باید از منوی سمت چپ بر روی Sitemaps کلیک کنید و سپس در قسمت Add a new sitemap آدرس اینترنتی نقشه سایت خود را در آنجا وارد کنید. اما آدرس نقشه سایت شما کجاست. شما ابتدا باید نقشه سایت خود را در سایتتان ایجاد کنید. برای این کار میتوانید از افزونههای سئو استفاده کنید. توصیه ما استفاده از افزونه قدرتمند و برجسته Rank Math است. پس از نصب و راهاندازی این افزونه به طور خودکار، نقشه سایت برای شما نصب میشود. برای به دست آوردن آدرس سایت مپ کافی است از پنل مدیریت وردپرس به بخش Rank Math > تنظیمات نقشه سایت > عمومی بروید و آدرس نقشه سایت را کپی کرده و در جای مورد نظر در کنسول جستجو وارد کنید:
فقط توجه کنید برای پیست کردن آدرس نقشه سایت نیازی به درج دامنه نیست و بخشی از آدرس را گه بعد از دامنه قرار دارد پیست کنید. مثلا اگر آدرس سایت مپ شما این باشد: https://yourdomain.com/sitemap.xml آن وقت شما فقط کافی است قسمت sitemap.xml را در این کادر مشخص شده وارد کنید:
سپس بر روی دکمه submit کلیک کنید تا نقشه سایت شما ثبت شود. به همین سادگی سایت شما و ساختار آن به گوگل معرفی میشود و پس از چند روز ایندکس سایت شما توسط گوگل آغاز میشود. برای این کار زیاد عجله نکنید و اگر تا یکی دو روز بعد هنوز خبری از ایندکس صفحات سایت شما نبود دلسرد و ناامید نشوید چرا که این کار بسته به عوامل مختلف ممکن است طول بکشد.
مزایای نقشه سایت
- اگر وبسایت شما دارای یک ساختار طبقهبندی عمیق باشد آن وقت نقشه سایت مانند یک راهنمای جامع برای موتورهای جستجو عمل میکند تا هیچ محتوای ارزشمندی را از دست ندهد.
- سایت مپهای XML به موتورهای جستجو کمک میکنند تا دریابند وبمسترهایی مانند شما دوست دارند چه چیزهایی در سایت شما فهرست شود. همچنین در اولویت بندی مراحل کرال و خزیدن به واسطه تعیین میزان اهمیت زیاد و کم برگهها و محتوایشان نیز موثر است. این کار به شکل تنظیم چینش خزیدن در سایت که برای سایتهای حجیم بسیار حیاتی است انجام میگردد.
انواع نقشه سایت
علاوه بر نقشه سایت XML که برای محتوای خبری استفاده میشود انواع دیگری از نقشه سایت نیز وجود دارد که به مهمترینشان اشاره میکنیم:
- نقشه سایت ویدیویی: برای فهرست کردن محتوای ویدیویی برای سایتهایی که دارای چنین محتوای دامنهداری هستند (مثل سایت فرشمیکا) استفاده میشود
- سایت مپ معمولی XML: برای محتوای ساده پستها و برگه ها
- نقشه سایت تصویر: این به گوگل کمک میکند تا تصاویری که روی سایت شما میزبانی میشود را شناسایی کند. این کار معمولا از طریق همان فرمت XML در محتوای معمولی انجام میشود. اما اگر سایت شما دارای تصاویر زیادی باشد (یا تصویر محور باشد) آن وقت بهتر است تا یک سایت مپ اختصاصی برای تصاویر ایجاد شود.
- سایت مپ خبری: این فرمت هم برای ثبت محتوای خبری در گوگل نیوز به کار میرود
افزونه رنک مث، به طور خودکار محتوای سایت شما را تشخیص داده و نوع و فرمت متناسب نقشه سایت بر مبنای محتوای سایت شما را ایجاد میکند. البته شما نیز از بخش تنظیمات میتوانید از میان فرمتها تولید شده انتخاب کنید.
حالا پس از ثبت نقشه سایت، بگذارید به متداولترین سوالات و مشکلات شما در این زمینه پاسخ دهیم:
آیا برای سایتهای بزرگ نیاز به تقسیمبندی نقشه سایت به نقشههای کوچکتر داریم؟
اگر شما یک نقشه سایتی با اندازه بزرگتر از ۵۰ مگابایت دارید آن وقت شما باید سایت مپ بزرگ خود را به چند سایت مپ کوچکتر تقسیم کنید. شما میتوانید از یک فایل ایندکس سایت مپ به عنوان راهکاری برای ثبت چندین نقشه سایت به طور همزمان استفاده کنید. فرمت XML یک فایل ایندکس سایت مپ خیلی شبیه فرمت XML یک فایل سایت مپ هست. فایل ایندکس نقشه سایت از تگهای XML زیر استفاده میکند:
sitemapindex
– تگ والد فایل را احاطه میکند.sitemap
– تگ والد برای هر کدام از سایتمپها در فایل لیست شده است (فرزند تگsitemapindex
)loc
– لوکیشن سایت مپ (فرزند تگsitemap
)
این کار به طور خودکار توسط افزونه رنک مث انجام میشود
گوگل از چه فرمتهایی برای نقشه سایت پشتیبانی میکند؟
- XML
- RSS, mRSS, and Atom 1.0
- Text
چند نقشه سایت برای یک سایت نیاز است؟
توصیه میشود برای وبسایتهای در حد کوچک تا متوسط از یک نقشه سایت استفاده شود. یک سایتمپ تا ۵۰۰۰۰ یوآرال را میتواند پشتیبانی کند. اگر شما یک پایگاه خبری یا یک وبسایت عظیم نباشید نیازی به چندین سایت مپ نخواهید داشت.
اگر شما یک ناشر خبری یا خبرگزاری هستید آن وقت:
- News-sitemap.xml برای نقشه سایت خبری گوگل
- Sitemap.xml برای برگههای ایستا
- Sitemap-mmm-yy.xml برای بایگانیهای ماهانه مقالات
- و یک Sitemap-index.xml برای همه این سایت مپ ها
هر چند وقت یک بار نقشه سایت باید آپدیت شود؟
مهمترین و پرتکرارترین سوالی که توسط وبمسترها پرسیده میشود این است که نقشه سایت را هر چند وقت یک بار باید آپدیت کنیم. این خطر نیز آنها را نگران میکند که آیا آپدیت بیش از حد نقشه سایت ممکن است باعث جریمه وبسایت از طرف گوگل شود.
باید پاسخ دهیم برحسب تناوب انتشار محتوا در سایت، باید نقشه سایت هم آپدیت شود. مثلا اگر روزی چند مطلب منتشر میکنید خب بدون شک میبایست دستکم یکی دو بار در روز نقشه سایت خود را آپدیت کنید.
اما اگر از افزونههای سئو مثل رنک مث استفاده میکنید لازم نیست از این بابت نگران باشید. چرا که نقشه سایت شما به طور خودکار توسط این افزونه آپدیت میشود. در واقع لینک فایلی که شما به عنوان سایت مپ به کنسول جستجو معرفی کردهاید، با پستهای جدید بروزرسانی میشود و شما نیازی نیست که کاری انجام دهید.